Iwona  Zasuwa

Szaszłyki warzywne


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie

Szaszłyki warzywne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka pieczarek

3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona)

0,5 świeżego ananasa

3 nieduże cebule

1 młoda cukinia

garść pomidorków koktajlowych

patyczki do szaszłyków

Marynata:

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz

naturalny ocet, np. z jabłek w proporcji 2:1

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, oregano

Sos jogurtowy:

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

pęczek drobnego szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Umyte warzywa i pieczarki pokrój w cząstki. Ananasa obierz i także pokrój.
Przygotuj marynatę dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Namocz w niej przez co najmniej pół godziny przygotowane cząstki warzyw oraz pieczarki. Nie marynuj ananasa ani pomidorków.
Następnie nadziewaj kolorowe szaszłyki na patyczki i piecz w piekarniku o temperaturze 160º C przez 15-20 minut.
Połącz jogurt z posiekanym szczypiorkiem oraz ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako sos do szaszłyków.

powrót

Podobne przepisy

Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Biała fasola pieczona na słodko
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Zapiekana fasolka szparagowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Soczewicowy dal ze Sri Lanki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Grzybowy stroganoff
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

ciasto_marchewkowe

postów: 25

11.01.2016 22:20

CYTUJ

rewelacja, nawet nie wiem kiedy zniknęły z talerzy. Szaszłyki zrobiłam dokładnie wg przepisu, tylko dip na bazie serka naturalnego Bieluch zamiast jogurtu. Też wyszedł wyśmienity!
A co mnie wyjątkowo przekonuje do tego przepisu - synek pytał czy jeszcze takie jedzonko zrobię :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.