Szaszłyki mięsne z serbską sałatką

Szaszłyki mięsne
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • patyczki bambusowe
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • 2 łyżki rakii
  • olej do smażenia
Sałatka serbska:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sałatka: kapustę cienko poszatkuj. Pomidory przekrój na pół. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj wszystko w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej łyżkę oliwy i skrop cytryną do smaku, wymieszaj i odstaw.

Szaszłyki: mięso dopraw solą, pieprzem i słodką papryką i wymieszaj. Na patyczkach bambusowych uformuj cienkie i podłużne kotleciki. Podsmaż szaszłyki na patelni ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj połówkę cebuli i kilka pomidorków koktajlowych, smaż kilka minut. Wlej dwie łyżki rakii, podpal i flambiruj.
Szaszłyki serwuj z sałatką serbską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA