Roger Mooking

Szaszłyki jagnięce z sosem z owoców tamaryndowca


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyki jagnięce z sosem z owoców tamaryndowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos z owoców tamaryndowca:

1 łyżeczka ziaren kolendry

½ laski cynamonu

2 paczki (200g) owoców tamaryndowca

½ łyżki rozgniecionego imbiru

½ szklanki cukru

sok z 1 grapefruita

1 ½ szklanki wody

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

sól

pieprz



Marynata do jagnięciny:

1 szalotka pokrojona w kostkę

1 posiekany ząbek czosnku

½ łyżki posiekanego imbiru

1 łyżka czarnego pieprzu

2 łyżki oleju roślinnego

1 kg nogi jagnięcej (usunięta skóra, mięso pokrojone w kawałki grubości 2,5 cm)



Szaszłyki jagnięce:

1 średnia czerwona cebula, obrana, wycięty środek, wierzchnie warstwy pokrojone w plastry grubości 2,5 cm

marynowana jagnięcina

1 pęczek mięty

sól

szpikulce



Sos z owoców tamaryndowca:

Do garnka wsyp ziarna kolendry oraz cynamon. Podsmażaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj pozostałe składniki, rozgnieć łyżką owoce tamaryndowca i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Duś 15 – 20 minut, aż sos zgęstnieje. Przecedź sos do miski.



Marynata do jagnięciny:

Wszystkie składniki (oprócz jagnięciny) włóż do miski i wymieszaj. Dodaj kawałki jagnięciny, marynuj je przez co najmniej ½ godziny, nie dłużej niż 24 h.



Szaszłyki jagnięce:

Podgrzej grill. Żeby przygotować szaszłyki nadziej kawałek czerwonej cebuli na szpikulec. Nadziej kawałek jagnięciny na szpikulec tak, żeby oparł się o czerwoną cebulę. Nadziej liście i łodygi mięty, owiń je wokół cebuli oraz jagnięciny. Nadziewaj kolejne kawałki jagnięciny i czerwonej cebuli, owijaj je miętą. Powtarzaj ten proces, aż szpikulec będzie pełny. Grilluj szaszłyki, aż będą średnio wypieczone (ok.10 – 12 minut). Podawaj z sosem z owoców tamaryndowca.



powrót

Podobne przepisy

Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.