Marieta  Marecka

Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1037

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 filet z dorsza

1 filet z łososia

2 limonki

kilka pałeczek trawy cytrynowej

kilka różyczek brokułu

pieprz

olej rzepakowy

Sos teriyaki:

½ szklanki wody

¼ szklanki sosu sojowego

4 łyżki cukru brązowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

3 łyżki wódki lub sake

opcjonalnie do zagęszczenia:

2 łyżki mąki kukurydzianej

¼ szklanka wody

do podania:

makaron sojowy lub ryżowy

świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Rybę kroimy w sporą kostkę ok. 2 x 2 cm.
Ścieramy skórkę z 1 limonki i wyciskamy z niej sok. Skrapiamy rybę sokiem i obsypujemy skórką i odstawiamy.
Składniki sosu teriyaki wlewamy do rondelka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30-40 minut, aż odparuje i zgęstnieje.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą - nie jest to wskazane. Rozprowadzamy ją w ¼ szklanki zimnej wody i dolewamy całość do gotującego sosu. Gotujemy razem ok. 4 minut. i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Limonkę kroimy w ósemki, brokuł krótko blanszujemy w osolonym wrzątku.
Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych warstw, by uzyskać cieńsze patyczki. To co odłożymy można zamrozić i wykorzystać do innych potraw kuchni azjatyckiej.
Na patyczki nabijamy na przemian kawałki dorsza, łososia, limonkę i brokuł, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ok. 3-4 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia smarujemy szaszłyki gęstym sosem teriyaki.
Szaszłyki podajemy na makaronie skropionym sosem sojowym lub sosem teriyaki, wszystko obsypujemy drobno pokrojoną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.