Marieta  Marecka

Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1084

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 filet z dorsza

1 filet z łososia

2 limonki

kilka pałeczek trawy cytrynowej

kilka różyczek brokułu

pieprz

olej rzepakowy

Sos teriyaki:

½ szklanki wody

¼ szklanki sosu sojowego

4 łyżki cukru brązowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

3 łyżki wódki lub sake

opcjonalnie do zagęszczenia:

2 łyżki mąki kukurydzianej

¼ szklanka wody

do podania:

makaron sojowy lub ryżowy

świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Rybę kroimy w sporą kostkę ok. 2 x 2 cm.
Ścieramy skórkę z 1 limonki i wyciskamy z niej sok. Skrapiamy rybę sokiem i obsypujemy skórką i odstawiamy.
Składniki sosu teriyaki wlewamy do rondelka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30-40 minut, aż odparuje i zgęstnieje.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą - nie jest to wskazane. Rozprowadzamy ją w ¼ szklanki zimnej wody i dolewamy całość do gotującego sosu. Gotujemy razem ok. 4 minut. i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Limonkę kroimy w ósemki, brokuł krótko blanszujemy w osolonym wrzątku.
Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych warstw, by uzyskać cieńsze patyczki. To co odłożymy można zamrozić i wykorzystać do innych potraw kuchni azjatyckiej.
Na patyczki nabijamy na przemian kawałki dorsza, łososia, limonkę i brokuł, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ok. 3-4 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia smarujemy szaszłyki gęstym sosem teriyaki.
Szaszłyki podajemy na makaronie skropionym sosem sojowym lub sosem teriyaki, wszystko obsypujemy drobno pokrojoną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.