Curtis Stone

Szaszłyczki z krewetek królewskich z serem haloumi, ananasem i miętową salsą


Przepis z programu Surfing po menu (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Szaszłyczki z krewetek królewskich z serem haloumi, ananasem i miętową salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 łodyżek rozmarynu lub patyczki do szaszłyków

 

 

Przygotowanie:


Łodyżki rozmarynu oskubać z listków, pozostawiając na czubku małą kępkę. Namoczyć łodyżki albo bambusowe patyczki przez 30 minut w wodzie, aby się nie paliły podczas grillowania. Upiec papryczki na grillu albo na patelni grillowej, aż się lekko przypalą. Przełożyć do miseczki i szczelnie nakryć folią. Kiedy ostygną, obrać skórkę, wyjąć gniazdka nasienne i pokroić w paski. Wymieszać w miseczce ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, olejem, miętą i pomidorem.
Krewetki oraz kawałki ananasa i haloumi ponadziewać na przemian na patyczki, kończąc zawsze krewetką. Piec na ruszcie albo na rozgrzanej patelni grillowej przez 5 – 8 minut, aż krewetki będą upieczone, a ananas i haloumi lekko się przyrumienią. Podawać z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.