Gary  Mehigan

Szaszłyczki satay z kurczaka


Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Szaszłyczki satay z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki szaszłyków

12 piętnastocentymetrowych patyczków do szaszłyków

(moczonych wcześniej przez godzinę w wodzie)

8 udek kurczaka

1 rozgnieciony ząbek czosnku

3 łyżeczki sosu rybnego

2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

ćwiartki limonki, do podania



Składniki sosu

2 łyżeczki oleju arachidowego (albo oleju roślinnego)

4 drobno posiekane szalotki

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

2 małe, posiekane czerwone papryczki chilli

125 g masła orzechowego

2 łyżki stołowe palmowego lub brązowego cukru

2 łyżki stołowe soku z limonki

1½ łyżki stołowej sosu rybnego

2 łyżeczki sosu sojowego





Przygotowanie

Pokroić kurczaka na kawałki. Wymieszać z czosnkiem, sosem rybnym i imbirem. Przykryć, zostawić w lodówce na godzinę lub na całą noc.



Przygotować sos

W rondlu, na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szalotki, czosnek, imbir i chilli. Smażyć 5 minut lub aż będą złociste. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut aż sos zgęstnieje.



Nabić mięso na patyczki, piec na grillu lub na patelni grillowej 3-5 minut. Może na je także upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości porcji.

Podawać z sosem.



powrót

Podobne przepisy

Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.