Szarmula

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Szarmula
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pęczka natki

grubo posiekanej

½ pęczka kolendry

grubo posiekanej

2 czerwone cebule hiszpańskie

obrane i grubo posiekane

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka ras el hanout (mieszanki przypraw marokańskich)

1½ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżeczki soli morskiej

1½ - 2 świeżych cytryn

wyciśniętych

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć składniki do pojemnika z nierdzewnej stali lub grubego plastyku (najlepiej o pojemności około 2 litrów) i miksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli przygotowujesz szarmulę z wyprzedzeniem, przechowuj ją w lodówce w szczelnym pojemniku, polaną cienką warstwą oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.