Jan i Jakub   Kuroniowie

Szarlotka


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 24626

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki (niecałe 2 szklanki)

200 g masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

cukier waniliowy

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany – 22 %

szczypta soli

 

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

3 białka

100 g rodzynek

150 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, a następnie z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko dusimy pod przykryciem z cukrem i paroma łyżkami wody. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach, posypujemy resztą ciasta utartego na grubej tarce. Pieczemy szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

powrót

Podobne przepisy

Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.