Delia  Smith

Szarlotka z migdałową kruszonką


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Szarlotka z migdałową kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

jabłka

cynamon

goździki

brązowy cukier

10 dag masła

15 dag maki + środek spulchniający

10 dag cukru demerara

10 dag migdałów



Przygotowanie

Pokrojone w plasterki jabłka posypujemy mielonym cynamonem, goździkami oraz brązowym cukrem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Na kruszonkę bierzemy 10 dag schłodzonego masła, 15 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym i 10 dag cukru demerara. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i miksujemy w robocie kuchennym, aż mieszanka będzie przypominała okruchy. Dorzucamy 10 dag nieblanszowanych migdałów i ponownie włączamy malakser, by je rozdrobnić. Posypujemy jabłka kruszonką i starannie ją ugniatamy. Pieczemy w gorącym piekarniku 35 - 40 minut, po czym odstawiamy na 10 minut, aby przestygło. Podajemy ze śmietanką, lub domowym sosem budyniowym (angielskim).



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:12

CYTUJ

szarlotka z migdałami może być ciekawa ja robię z kokosem i sezamem, który rządzi ostatnio w mojej kuchni.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.