Tomasz Deker

Szarlotka sypana


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 173

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

170 g mąki pszennej

200 g cukru

170 g kaszy manny

10 g proszku do pieczenia

1,5 kg kwaskowatych jabłek

łyżeczka cynamonu

150 g masła

 

Kruszonka:

50 g masła

50 g brązowego cukru

100 g mąki

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i przesiej przez sito.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.04.2017 10:35

CYTUJ

uwielbiam szarlotki każdego rodzaju :) a jeszcze bardziej pokochałam jak koleżanka poleciła mi, żebym spróbowała z krupczatki z Polskich Młynów i faktycznie ciasto było bardzo kruche i o wiele lepsze :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.