Tomasz Deker

Szarlotka sypana


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Szarlotka sypana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

170 g mąki pszennej

200 g cukru

170 g kaszy manny

10 g proszku do pieczenia

1,5 kg kwaskowatych jabłek

łyżeczka cynamonu

150 g masła

 

Kruszonka:

50 g masła

50 g brązowego cukru

100 g mąki

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i przesiej przez sito.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.

powrót

Podobne przepisy

Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.04.2017 10:35

CYTUJ

uwielbiam szarlotki każdego rodzaju :) a jeszcze bardziej pokochałam jak koleżanka poleciła mi, żebym spróbowała z krupczatki z Polskich Młynów i faktycznie ciasto było bardzo kruche i o wiele lepsze :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.