Szalona tortilla

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Szalona tortilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

opakowanie pszennych tortilli (możesz je kupić w klepie).

trochę szynki lub kurczaka

awokado

pomidory

sałata

ok. 1 szklanka startego sera

majonez

 

Dla zabawy po jedzeniu weź piniatę i napełnij ją słodyczami.

 

 

Przygotowanie:


Zanim zaczniesz przygotowywać tortillę utrzyj trochę sera na tarce... tylko uważaj na palce. Poproś któregoś z rodziców, aby pokroił pomidory, a ty w tym czasie porwij sałatę (oczywiście najpierw ją umyj). Teraz możesz zabrać się za robienie tortilli. Nałóż fartuch i do roboty. Musisz podgrzać tortille więc poproś kogoś z rodziców, aby nagrzał dla ciebie patelnię i pozostał w pobliżu. Możesz także podgrzać tortille w kuchence mikrofalowej. Podgrzej tortille przez 20 sekund z jednej strony, odwróć ją szczypcami na drugą stronę i podgrzewaj kolejne 20 sekund. Połóż placek na drewnianej desce i ułóż na nim dodatki, możesz użyć produktów które najbardziej lubisz. Ja lubię szynkę, ser, pomidory i awokado, ale możesz użyć innych składników. Lubię też tortillę z majonezem. Przygotowania zacznij od posmarowania tortilli majonezem, następnie połóż szynkę, sałatę, pokrojone pomidory, a na wierzch połóż awokado. To w zupełności wystarczy, nie przesadź z nadzieniem, bo potem będziesz musiał zwinąć placek. Pamiętaj, najpierw połóż nadzienie, potem zwiń tortillę na kształt kieszeni (poproś mamę lub tatę aby ci pomogli) i podawaj. To proste!

powrót

Podobne przepisy

Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.