Szakszuka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 20)
trudność: łatwe

Szakszuka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


ćwierć filiżanki oliwy
posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 pieczone czerwone papryki obrane i drobno pokrojone
łyżka wędzonej papryki
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka kminku
500 ml przecieru pomidorowego
pół łyżeczki chili
ćwierć filiżanki natki kolendry
ćwierć filiżanki natki pietruszki
2 łyżki kaparów
sól i pieprz
4 jajka od kur z wolnego chowu
8 plasterków bekonu
4 grzanki z masłem

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać kmin, kminek, wędzoną paprykę i chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pieczoną paprykę, przecier i kapary. Gotować przez pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wsypać natkę pietruszki i kolendry, doprawić do smaku. Do płaskich naczyń do zapiekania wlać 3-centymetrową warstwę sosu. Wbić po jednym jajku i zapiekać przez 6 - 10 minut w temperaturze 180°C. Podawać z bekonem i grzanką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.