Szakszuka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 20)
trudność: łatwe

Szakszuka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ćwierć filiżanki oliwy

posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

2 pieczone czerwone papryki obrane i drobno pokrojone

łyżka wędzonej papryki

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka kminku

500 ml przecieru pomidorowego

pół łyżeczki chili

ćwierć filiżanki natki kolendry

ćwierć filiżanki natki pietruszki

2 łyżki kaparów

sól i pieprz

4 jajka od kur z wolnego chowu

8 plasterków bekonu

4 grzanki z masłem

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać kmin, kminek, wędzoną paprykę i chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pieczoną paprykę, przecier i kapary. Gotować przez pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wsypać natkę pietruszki i kolendry, doprawić do smaku. Do płaskich naczyń do zapiekania wlać 3-centymetrową warstwę sosu. Wbić po jednym jajku i zapiekać przez 6 - 10 minut w temperaturze 180°C. Podawać z bekonem i grzanką.

powrót

Podobne przepisy

Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.