przepisy z programów >>

Szakszuka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 20)

trudność: łatwe

składniki i przygotowanie:



Składniki:
ćwierć filiżanki oliwy
posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 pieczone czerwone papryki obrane i drobno pokrojone
łyżka wędzonej papryki
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka kminku
500 ml przecieru pomidorowego
pół łyżeczki chili
ćwierć filiżanki natki kolendry
ćwierć filiżanki natki pietruszki
2 łyżki kaparów
sól i pieprz
4 jajka od kur z wolnego chowu
8 plasterków bekonu
4 grzanki z masłem

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać kmin, kminek, wędzoną paprykę i chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pieczoną paprykę, przecier i kapary. Gotować przez pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wsypać natkę pietruszki i kolendry, doprawić do smaku. Do płaskich naczyń do zapiekania wlać 3-centymetrową warstwę sosu. Wbić po jednym jajku i zapiekać przez 6 - 10 minut w temperaturze 180°C. Podawać z bekonem i grzanką.

skomentuj przepis >>