Donna Dooher

Szafranowy sos czosnkowy aioli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Szafranowy sos czosnkowy aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jajko

2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon

1 łyżeczka (5 ml) pasty z czosnku i soli

1 ½ szklanki (375 ml) oleju roślinnego

szczypta szafranu

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej skórki pomarańczowej

 

 

Przygotowanie:


Starannie zmiksować jajko, sok z cytryny, czosnek i musztardę. Nie wyłączając miksera, powoli wlewać olej. Sos powinien zgęstnieć. Dodać szafran sól i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.