Marta Dymek

Syrop rabarbarowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Syrop rabarbarowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 dużych, grubych łodyg rabarbaru

2 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka wody

1 laska wanilii

 

Przygotowanie:

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na przynajmniej 30 minut lub na całą noc. Im dłużej rabarbar będzie stał w cukrze, tym więcej soku puści.
Kiedy rabarbar puści sok, do garnka dolać szklankę wody, wrzucić ziarna wanilii oraz laskę wanilii, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do czasu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.
Przelać do słoika lub butelki i wystudzić. Następnie odstawić do lodówki, przechowywać miesiącami. W chwili nagłego pragnienie wlać do szklanki kilka łyżeczek syropu, zalać lodowatą wodą i dodać plasterki cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Lemoniada ogórkowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Wzmacniający koktajl z owocami goji
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Orzeźwiający napój z mango
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Zielony koktajl
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.