Jacques Pépin

Sycąca zupa fasolowa


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Sycąca zupa fasolowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki wody

1 średni por

rozkrojony na trzy części

opłukany

bez piętki

pokrojony na kawałki szerokości 1 cm (około 2 ½ szklanki)

1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1 cm) marchewki

1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1 cm) białej rzepy

1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę (1 cm) selera naciowego

2 łyżki oliwy dobrej jakości

1 ½ łyżeczki soli

1 puszka (465 gramów) fasoli jaś

1 szklanka tartego sera gruyere

najlepiej bardzo dojrzałego

kromki bagietki lub chrupiącego wiejskiego chleba

4 gałązki świeżej natki

do przybrania (do wyboru)

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka wlać wodę. Dodać por, marchewkę, rzepę, oliwę i sól. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować 12 minut. Dodać fasolę razem z zalewą i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut. Rozlać do miseczek. Obficie posypać serem. Podawać z przybraniem z natki i chrupiącym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chowder rakowy
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.