Świeży makaron z sosem cytrynowym (odc.091)

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.91)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Świeży makaron z sosem cytrynowym (odc.091)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g świeżego makaronu (np. tagliatelle czyli wstążki)

200 ml gęstej śmietany

50 g masła

4 cytryny (nie chronione chemicznie)

100 g utartego parmezanu

4 gałązki tymianku lub natka pietruszki

sól i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotujcie duży garnek wody. Umyjcie i wytrzyjcie cytryny, obierzcie ich skórki za pomocą nożyka do skórek cytrusów lub tarki. Nie zbierajcie białej warstwy skórek, jedynie tę zewnętrzną. Biała warstwa jest gorzka. Na głębokiej patelni roztopcie masło. Wsypcie do niego obrane skórki (zostawiając ewentualnie z boku trochę na koniec, dla dekoracji) i podgrzewajcie na patelni przez ok. minutę, po czym wlejcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia. Wsypcie parmezan, zgaście ogień i mieszajcie, żeby parmezan roztopił się w śmietanie. Dodajcie sól i pieprz. Posiekajcie umytą wcześniej i osuszoną pietruszkę. Wodę w garnku posólcie. Świeży makaron należy gotować ok. 3 minuty. Odcedźcie go i przełóżcie do sosu, żeby go z nim dobrze wymieszać. Dodajcie pietruszkę i podawajcie w głębokich talerzach posypując każdy odrobiną odłożonych wcześniej skórek z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.