Jennifer  Paterson

Świąteczna bombka lodowa


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Świąteczna bombka lodowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 ml mleka

100 g miękkiego

brązowego cukru

3 żółtka jajek

175 ml bitej śmietany

1 łyżka brandy

175 ml pokruszonego bożonarodzeniowego puddingu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mleko z połową cukru w średnim rondlu i zagrzej niemal do wrzenia. Ubij żółtka i pozostały cukier w misce, aż masa stanie się jasna i gęsta. Doprowadź mleko do wrzenia i wlewaj cienkim strumieniem do żółtek, stale ubijając. Przelej słodki sos do rondla z grubym dnem i mieszaj, aż zgęstnieje tak, że przestanie spływać z łyżki. Ostudź go, a następnie wlej do schłodzonej bitej śmietany. Wmieszaj brandy i ukręć w maszynce do lodów, aż masa osiągnie konsystencję bitej śmietany. Dodaj pokruszony pudding i mieszaj przez kolejne pięć sekund. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 1 do 2 godz., razem z foremką w kształcie kuli. Po tym czasie wyjmij ją z zamrażalnika i napełnij każdą połówkę puddingiem, zostawiając w środku trochę miejsca. Dopełnij połówki formy mieszanką brandy, masła i cukru. Złącz połówki, zamknij foremkę-bombkę i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do zamrażalnika.

powrót

Podobne przepisy

Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.