Świąteczna bombka lodowa Jamiego

Świąteczna bombka lodowa Jamiego
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Najpyszniejsze Święta Jamiego
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 1 litr dobrych lodów waniliowych
  • 1 kg ciasta panettone
  • 125 ml Vin Santo
  • 3 czubate łyżki dobrego dżemu malinowego
  • 25 g obranych pistacji
  • 75 g osączonych wiśni z puszki
  • 40 g kandyzowanych mandarynek (albo innych kandyzowanych owoców)
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 klementynki – 1 obrana i pokrojona na plasterki
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
  • pokruszonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyjmij lody z zamrażarki, żeby zmiękły w czasie przygotowań. Wyłóż dwulitrową misę do gotowania puddingów trzema warstwami plastikowej folii. Pokrój panettone na okrągłe kromki o grubości 2 cm, a następnie przekrój je na połówki. Obłóż wnętrze miski sześcioma kromkami, dociskając je tam, gdzie na siebie zachodzą. Skrop je Vin Santo i posmaruj dżemem malinowym grzbietem łyżki. Nałóż do miski połowę lodów i wyrównaj łyżką powierzchnię. Rozsyp na niej pistacje, wiśnie i kandyzowane owoce, a następnie rozłóż na wierzchu plastry klementynki. Nałóż na wierzch drugą połowę lodów i szybko wyrównaj powierzchnię, zanim się roztopią. Przykryj je pozostałymi kromkami panettone, znów skrop je winem i szczelnie okryj plastikową folią. Dociśnij wszystko talerzem i wstaw na noc (albo dłużej) do zamrażarki. Przed podaniem wsyp pokruszoną czekoladę do miski i oprzyj ją na rondlu z parującym wrzątkiem ustawionym na naprawdę małym ogniu. Kiedy czekolada będzie się topić, ostrożnie wyłóż bombkę na ładny talerz i zdejmij plastikową folię. Zetrzyj do stopionej czekolady trochę skórki z drugiej klementynki i polej bombkę, żeby czekolada spłynęła, a deser prezentował się wyśmienicie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA