Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową

Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szt. kukurydzianych placków tortilli (20cm średnicy)

4 szt. pszennej tortilli (20cm średnicy)

papier do pieczenia

100 g jogurtu naturalnego light

sól, pieprz do smaku

1 cytryna

sałata lollo ciemna i zielona do dekoracji

1 cykoria

Składniki salsy:

6 szt. świeżych pomidorów

0,5 ogórka świeżego

100 g pomidorów bez skóry (konserwowych)

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

świeża kolendra

Przygotowanie:

Tortille pokroić w trójkąty i położyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec do momentu wysuszenia. Jogurt naturalny przełożyć do miseczki i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przygotowanie salsy:
Pomidory bez skóry zmiksować na jednolitą masę. Świeże pomidory obrać, i pokroić w drobną kosteczkę.
Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i posiekaną, świeżą kolendrą.

Sałatę i cykorię umyć i oddzielić liście.
Gotowe chipsy z tortilli podawać z salsą i jogurtem w oddzielnych miseczkach, udekorowane liśćmi cykorii i sałaty.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.