Sushi

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sushi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ocet

140 ml octu ryżowego lub mirin

70 g cukru

½ łyżeczki soli



Ryż

675 g krótkoziarnistego ryżu

900 ml wody



Sushi

6-8 arkuszy wodorostów nori

wasabi

100 g filetu z łososia, bez skóry

1 ogórek

1 puszka tuńczyka (185 g)

2 łyżki majonezu

1 czerwona papryka

sól, pieprz



Do podania: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir



Przygotować ocet

Składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.



Przygotować ryż

Wypłukać ryż w zimnej wodzie i osączyć. Powtórzyć 2 razy. Umieścić ryż i odmierzoną ilość wody w misce i odstawić na 30 minut. Potem przełożyć wraz z wodą do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia (ok. 5 minut). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Potem zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Gorący ryż przełożyć do dużej, płaskiej, najlepiej drewnianej miski. Stopniowo wlać ocet i wmieszać drewnianą łopatką (nie rozgniatać). Wachlować drugą ręką, aż ryż przestygnie do temperatury pokojowej. Przykryć miskę wilgotną ściereczką, by ryż nie wysychał.



Przygotować dodatki

Upiec paprykę – przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć ogonek i nasiona, położyć na blasze, wstawić do piekarnika 200°C na 20 minut, przełożyć do miski, przykryć, odstawić na 15 minut, gdy nieco przestygnie usunąć skórę i pokroić wzdłuż na paski. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie słupki. Z łososia usunąć ości i pokroić w słupki. Tuńczyka osączyć, wymieszać z majonezem, ew. doprawić solą i pieprzem.



Przygotować maki sushi

Arkusze wodorostów przeciąć wzdłuż na pół. Kawałek wodorostów położyć poziomo na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu. Garść ryżu rozłożyć równą warstwą, pozostawiając wolny pasek 1,5 cm u góry wodorostów. Posmarować wasabi wzdłuż przez środek ryżu. Położyć na środek słupki łososia i ogórka lub warstewkę tuńczyka i paski papryki. Kciukiem i palcem wskazującym obu dłoni ująć brzeg maty wraz z wodorostami, pozostałymi palcami przytrzymać dodatki i przy pomocy maty zrolować sushi od siebie, lekko ściągając. Odwrócić rulon tak, by miejsce złączenia znalazło się na spodzie i odłożyć na 5 minut. Podobnie przygotować resztę. Ostrym nożem zwilżonym wodą pokroić każde maki sushi na 6 kawałków. Ułożyć na talerzach i podać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.



powrót

Podobne przepisy

Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.