Nigel Slater

Sushi z łososiem


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sushi z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie płatów nori

400 g ryżu do sushi przygotowanego wg wskazań na opakowaniu

pasta wasabi

450 g świeżych filetów z łososia najwyższej jakości

1 ogórek pokrojony w wąskie słupki

1 pęczek posiekanej dymki

sos sojowy

 

 

Przygotowanie:


Połóż płat nori na macie do przyrządzania sushi. Pokryj płat nori ostudzonym ryżem i równomiernie rozprowadź. Nie używaj za dużo ryżu, gdyż kawałki sushi wyjdą za duże. Nałóż na ryż odrobinę pasty wasabi, do smaku. Uwaga, wasabi jest bardzo ostre! Ułóż na ryżu wąski pasek łososia. Na łososiu połóż ogórek i dodaj nieco dymki. Ostrożnie zwiń płat nori z nadzieniem w kształt kiełbaski. Odetnij końce i pokrój w trzycentymetrowe kawałki. Podawaj z sosem sojowym oraz wasabi w osobnych naczynkach.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.