Aaron Craze

Sushi z krewetkami


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sushi z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ opakowania ryżu do sushi (250 g)

8 dużych dużych surowych obranych krewetek

dżem chili albo 1 drobno posiekana chili

4 łyżki japońskiego lub zwykłego majonezu

4 arkusze alg nori

8 liści młodej sałaty rzymskiej

1 awokado

pokrojone w cienkie paski

½ ogórka

pokrojonego w długie cienkie paski

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj ryż do sushi według przepisu na opakowaniu. Nadziej krewetki na szpadki, poczynając od ogona do głowy, dzięki czemu krewetki nie będą się zwijać. Rozgrzej blachę do pieczenia i piecz krewetki 3-4 minuty obracając. Gdy ostygną, zsuń je ze szpadek. Wymieszaj majonez z chili (albo dżemem chili). Przykryj matę do sushi plastikową folią. Rozłóż arkusz nori na macie krótszym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Wilgotnymi dłońmi, rozłóż ryż na 2/3 powierzchni arkusza nori, delikatnie ugniatając, żeby nie pognieść ziaren. Na dolnym brzegu arkusza (blisko siebie) ułóż na ryżu dwie krewetki, tak, żeby ogony wystawały poza arkusz nori. Przykryj krewetki dwoma liśćmi sałaty, na nich połóż po kilka pasków awokado i ogórka (również mogą wystawać poza brzeg nori). Na wierzch nałóż trochę majonezu. Zwiń sushi przy pomocy maty. Tuż przed końcem zwijania, zwilż wilgotnym palcem brzeg arkusza nori i dokończ rolowanie. Powtórz czynności z pozostałymi składnikami. Przekrój każdy wałek sushi na trzy równe części. Oczyść ostrze noża po każdym cięciu.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.