Annabel  Langbein

Surówka w chrzanem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Surówka w chrzanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ dużej, zwartej kapusty, poszatkowanej jak najcieniej

2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojone

½ zielonej papryki, bardzo drobno pokrojonej

2 dymki, bardzo drobno pokrojone

¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka maku lub ziarenek czarnuszki

 

Dressing chrzanowy:

1 szalotka lub dymka, drobno posiekana

1 łyżka startego świeżego chrzanu lub 1-2 łyżki chrzanu gotowego

1 łyżka cukru

2 łyżki białego octu winnego

½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia

sól i mielony czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszaj, wstrząsając w małym słoiku. Przechowuj w lodówce do tygodnia, używaj do wszelkich warzyw.

Poszatkowaną kapustę wrzuć do dużej miski i ugniataj palcami, żeby zmiękczyć. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli nie podajesz surówki od razu, przykryj i schowaj w lodówce (można przechowywać dobę). Przed podaniem wymieszaj z dressingiem.

Wskazówki:
Do piknikowych bułek z kurczakiem kup świeże, miękkie bułki. Przekładaj je surówką z chrzanem i pieczonym kurczakiem piknikowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.