Adam Chrząstowski

Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8382

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g filetu z suma

150 g kiszonych ogórków

75 ml kwasu ogórkowego

1 żółtko

½ kostki masła

1 mała szalotka

1 pęczek koperku

sól

pieprz

olej

ziemniaki puree

 

Przygotowanie:

Posiekaj drobno szalotkę i zeszklij ją w rondelku, na małej ilości oleju. Zalej kwasem ogórkowym, dodaj pieprz i odparuj aż pozostanie na dnie kilka łyżek płynu. Odstaw i gdy lekko przestygnie, dodaj żółtko. Ubijaj żółtko w płynie trzymając rondelek na skraju płyty lub nad lustrem wrzącej wody, aż powstanie prawie sztywna piana. Rozpuść masło, ale nie podgrzewaj go zbytnio i cienką strużką ciągle mieszając wkręć do piany. Suma podziel na porcje i usmaż. Ogórka kiszonego obierz i pokrój w julienne. Koperek posiekaj. Ogórka i koperek wymieszaj z maślanym sosem. Na gorącym puree ziemniaczanym ułóż porcję suma, a na to nałóż dużą łyżkę sosu, tak, by oblał całą rybę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.