Suflety z ricottą i wanilią

Przepis z programu Kucharze świata (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflety z ricottą i wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Plasterki truskawek tworzą piękny wzór pod waniliowymi sufletami. Ten wykwintny deser ozdobiony jest ciemną oraz białą czekoladą i posypany pistacjami w karmelu.



Karmelizowane pistacje

¼ szklanki cukru pudru

50-60 łuskanych pistacji



Suflety

3 jajka, żółtka oddzielone od białek

¼ szklanki cukru

20 dag serka ricotta (10% tłuszczu)

sok z ¼ cytryny

szczypta soli

1 laska wanilii



opakowanie dojrzałych truskawek

½ szklanki puree z truskawek

1 łyżka stołowa soku z cytryny

5 dag ciemnej, roztopionej czekolady

pokruszone pistacje w karmelu

4 listki mięty, pokrojone w cieniutkie paseczki



3 dag białej, roztopionej czekolady



Przygotowanie pistacji w karmelu

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Przygotowanie sufletów

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem i wysypujemy cukrem foremki o siedmiocentymetrowej średnicy. Głęboką blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.

W głębokiej misce ubijamy białka. Wsypujemy połowę cukru i nadal ubijamy na miękką pianę.

W drugiej misce ubijamy żółtka z ricottą, sokiem z cytryny i solą. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy z niej nasionka, dodając je do żółtek. Starannie mieszamy. Dużą łyżkę dodajemy piany do żółtek i mieszamy, by je rozrzedzić, a następnie delikatnie i porcjami łączymy resztę piany z masą jajeczno-serową. Ostrożnie napełniamy mieszanką foremki do 2/3 wysokości. Ustawiamy je na blasze, do której wlewamy tyle gorącej wody, by również sięgała 2/3 ścianek foremek. Pieczemy 15 minut, aż suflety wyrosną.



Przygotowanie carpaccio z truskawek i dekoracji

Kroimy truskawki poziomo na bardzo cienkie krążki. Układamy je w kolisty wzór na każdym z 4 talerzy, pokrywając całą powierzchnię. Przekładamy truskawkowe puree do plastikowej butelki i wyciskamy je na owoce. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na truskawkach wzory. Posypujemy je pokruszonymi pistacjami, a brzegi talerza – paseczkami mięty.



Przygotowanie deseru

Pośrodku każdego talerza układamy suflet. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na wierzchu każdego sufletu równoległe linie. Posypujemy pistacjami.



© Marcel Panic

powrót

Podobne przepisy

Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.