Laura Calder

Suflety warzywne


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflety warzywne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml mleka

1 liść laurowy

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 żółtka jajek

250 ml warzywnego puree (do wyboru: marchewka

dynia

szpinak

groch)

4 białka jajek

starty ser

cheddar lub grujer

1 łyżka świeżych

posiekanych ziół

 

 

Przygotowanie:


Posmaruj masłem 8 ramekinów albo litrową formę do sufletów. Posyp parmezanem. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zagotuj czajnik wody. Podgrzej mleko z liściem laurowym i odstaw na 10 min. Potem wyjmij liść laurowy. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Roztrzep żółtka jajek i dodaj je do beszamelu. Dodaj warzywne puree i ser. Dobrze dopraw. Ubij białka jajek. Część dodaj do warzywnej masy. Następnie masę wylej na pozostałe białka i wymieszaj delikatnie. Wyłóż mieszankę do foremek. Wstaw ramekiny do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Piecz, aż wyrosną i zarumienią się, czyli około 15 – 20 min. Wyjmij suflety z kąpieli wodnej i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.