Adam Chrząstowski

Suflet ziemniaczany

Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet ziemniaczany

odsłon: 11754

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g ziemniaków w mundurkach
3 jajka
50 g tartego sera Gruyere
2 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę. Nie ugniataj, by zachować jak największą puszystość. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij dodając do nich sól. Żółtka wymieszaj z serem, koperkiem, natką i przyprawami. Wymieszaj delikatnie z ziemniakami. Do ziemniaków dodaj na początek 1/3 piany, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj resztę piany. Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż masę ziemniaczaną i piecz 15 minut w piecu nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

powrót

skomentuj przepis

#ewikanto

13.01.2012 16:30


Ostrów Mazowiecka

CYTUJ

zrobiłam dzisiaj suflet jako danie główne będę robiła częściej jako przystawkę, był bardzo dobry! Pozdrwiam !
Ps. Jestem koleżanką Wiesi Szałańskiej.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.