Donna Dooher

Suflet ze szczypiorkiem i serem gruyere


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet ze szczypiorkiem i serem gruyere
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Suflet

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła do posmarowania formy

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej

¼ szklanki (60 ml) drobno tartego parmezanu

¼ szklanki (60 ml) mąki

1 ½ szklanki (375 ml) mleka

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu kajeńskiego

6 jajek, żółtka oddzielone od białek

2 białka

2 szklanki (500 ml) tartego sera gruyere

¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanego szczypiorku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Z szerokiego paska złożonego pergaminu lub folii aluminiowej zrobić „kołnierz” na formie do sufletu – powinna wystawać 5 cm ponad krawędź naczynia. Przymocować sznurkiem. Posmarować wnętrze formy i kołnierza miękkim masłem i oprószyć parmezanem. Resztę sera zostawić do posypania wierzchu sufletu. Na średnim ogniu roztopić masło, wsypać mąkę i smażyć 2 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przyrumieniła. Powoli dodawać do zasmażki mleko, ubijając 4 – 5 min., by w beszamelu nie było grudek. Sos powinien być bardzo gęsty.

Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem kajeńskim i gałką. Po kolei dodawać po 1 żółtku, mieszając, aż całkiem się połączą. Dodać ser gruyere i szczypiorek, wymieszać. Białka ubić na wilgotną pianę. Dodać 1/4, delikatnie połączyć. Dodać resztę i lekko wymieszać. Ostrożnie przełożyć masę jajeczno-serową do formy. Piec 45 minut, aż patyczek wbity w środek sufletu będzie suchy. Ograniczyć otwieranie i zamykanie drzwiczek piekarnika do minimum. Podawać natychmiast po wyjęciu.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.