Suflet z serem i ziołami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet z serem i ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

listek laurowy

pół obranej małej cytryny

szczypta papryki

tarty parmezan

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

3 jajka (żółtka i białka osobno), dodatkowo białko z 1 jajka

100 g startego sera

czubata łyżka posiekanej zieleniny

sól i pieprz

gałązka rozmarynu przekrojona na 3 części

 

Przygotowanie:

Wlać mleko z listkiem laurowym, cebulą i szczyptą papryki do rondla i zagotować. Natychmiast potem zdjąć z gazu, zakryć i odstawić na 10 minut, żeby przeszło smakami dodatków. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Nasmarować masłem 8 kokilek 125 ml lub litrowe naczynie do sufletów i oprószyć tartym parmezanem. Roztopić masło w czystym rondelku. Wmieszać mąkę i podsmażać przez minutę. Stopniowo wmieszać mleko i gotować, mieszając, do zgęstnienia, ok. 5 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać żółtka. Wmieszać ser i zioła. Posolić i popieprzyć. Ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Wmieszać łyżkę masy z żółtkami, potem wlać resztę i delikatnie przegarnąć. Przelać do naczynia do sufletów i piec do wyrośnięcia i zastygnięcia brzegów, przez ok. 30 minut (w zalezności od wielkości naczynia). Podawać od razu.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.