James  Martin

Suflet z owocem passiflory


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflet z owocem passiflory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Suflet

masło do natłuszczenia formy

2 łyżki drobnego cukru

białko z 4 średnich jajek

miąższ 1 owocu passiflory



Banany

25 g masła

1 łyżka drobnego cukru

2 łyżki gotowego sosu custard

2 średnie banany, obrane i przecięte wzdłuż na połówki



Do podania

lody waniliowe

kilka gałązek świeżej mięty



Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj masłem wnętrza dwóch kokilek i wysyp każdą jedną łyżką drobnego cukru. W dużej czystej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. W oddzielnej, dużej misce, zmieszaj custard z miąższem passiflory i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Nałóż porcje mieszaniny do przygotowanych kokilek i ustaw je na blasze do pieczenia. Wstaw suflety do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż wyrosną i będą złoto-brązowe. W tym czasie rozgrzej w garnku masło, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cukier oraz banany i ogrzewaj, często mieszając, aż banany zrobią się jednolicie złocisto-brązowe. Postaw suflety w kokilkach na talerzach. Ułóż obok banany wraz z porcją lodów waniliowych. Ozdób je gałązkami świeżej mięty.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.