Ainsley Harriot

Suflet z marakują


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet z marakują
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 owoców marakui

jajko

2 łyżki brązowego cukru

150 ml

kilka łyżeczek mąki

 

 

Przygotowanie:


Owoce marakui przekroić w poprzek, łyżeczką wybrać pestki, tak, aby powstały pucharki z połówek owoców. Pestki sok włożyć do miseczki. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić z łyżką cukru, aż zjaśnieje. Nadal mieszają wlać kilka łyżek ciepłego mleka, dodać mąkę i, ubijając, wlać resztę mleka. Przełożyć wszystko do rondelka i mieszając, podgrzewać na małym gazie, aż powstanie gesty sos. Białko ubić z pozostałą łyżką cukru na sztywną pianę. Do sosu jajecznego włożyć kilka łyżek nasion marakui, wymieszać, włożyć ubite białko i delikatnie wymieszać. Masą napełnić pucharki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 8 minut. Przez sitko odcedzić pozostałe pestki marakui. Sok podgrzewać w małym rondelku przez kilka minut, aż zgęstnieje. Gotowym sokiem polać suflety przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.