Agnieszka Kręglicka

Suflet z kozim serem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

120 g spójnego koziego twarożku

utarty ząbek czosnku

łyżeczka tymianku

2 czubate łyżki masła

2 łyżki mąki

szklanka mleka

3 żółtka

3 białka

masło i parmezan do wysypania foremek

 

Przygotowanie:

Przygotować beszamel, na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć, nie rumienić. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać, aż powstanie spójny sos, chwilę gotować. Ostudzić. Dodać przyprawy, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszać. Foremki do sufletu o pojemności 0,25 l wysmarować masłem i wysypać parmezanem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ubić pianę z białek. Czwartą część piany wymieszać dokładnie z masą serową, by stała się lżejsza. Następnie wymieszać z resztą piany, bardzo delikatnie, spore cząstki piany powinny pozostać nierozbite. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec w wysokiej temperaturze póki będą rosły, gdy zaczną się rumienić delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pieczenie trwa ok. 20 minut. Podawać na gorąco, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.