Delia  Smith

Suflet z brokułów z trzema serami


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet z brokułów z trzema serami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg brokułów

3 dag masła

4 dag mąki

140 ml mleka

3 żółtka

3 dag tartego

ostrego Cheddara

1 łyżka stołowa tartego parmezanu

3 dag tartego Gruyere

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

¼ świeżo startej gałki muszkatołowej

5 białek

masło do formy

tarty parmezan do posypania

 

 

Przygotowanie:


Brokuły czyścimy z grubych łodyg, gotujemy na parze przez 6-10 minut i rozdrabniamy w malakserze na grube pure. Z masła, mąki i mleka gotujemy gęsty sos beszamelowy. Łączymy go z żółtkami, brokułami, trzema gatunkami sera, oraz przyprawami. Ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy ją do nasmarowanej masłem i posypanej tartym parmezanem foremki, delikatnie oddzielamy palcem masę od ścianek, posypujemy powierzchnię łyżką stołową tartego parmezanu i pieczemy 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.