Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g dżemu malinowego

30 ml kirszu

1 łyżka skrobi kukurydzianej

4 duże kwaśne jabłka

np. granny smith

100 g miękkiego masła

100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) startej na tarce

8 średnich białek

300 g białej czekolady połamanej na kawałki

400 ml śmietanki 36%

85 g drobnego cukru

cukier puder do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 160°C. Delikatnie podgrzewać dżem, aż się rozpuści, i dodać trochę kirszu. W miseczce rozprowadzić skrobię kukurydzianą w odrobinie zimnej wody. Dodać do dżemu, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Odciąć górę jabłek i wydrążyć środki, nie naruszając dna. Miąższ wyrzucić. Odwrócić jabłka i odstawić na 10 minut, aby wyciekł z nich sok. Następnie umieścić otworem do góry w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Natłuścić środki jabłek masłem i posypać gorzką czekoladą. Ubić białka na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodać dżem. Nałożyć masę do jabłek i wytrzeć brzegi. Piec 8–10 minut, aż suflety urosną. Tymczasem rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać resztę kirszu i śmietankę. Przelać sos do dzbanka. Oprószyć gorące suflety cukrem pudrem i podawać. Osobno podać sos.

powrót

Podobne przepisy

Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.