Tomasz Jakubiak

Suflet truskawkowy


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 11483

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

2 łyżki bułki tartej

cukier

500 g truskawek

2 łyżki masła

cytryna

 

 

Przygotowanie:


Truskawki przebieram, myję i miksuję na pulpę (albo przecieram przez sito). Białka oddzielam od żółtek, ucieram je z cukrem na białą, puszystą masę. Ucierając, dodaję masło, pulpę, sok z cytryny i tartą bułkę. Z białek ubijam sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszam z sufletową masą. Naczynie wysmarowuję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Przekładam masę i zapiekam w piekarniku przez 30-40 min w temperaturze 190 stopni C. Ważne, żeby przez pierwsze 15 min nie otwierać piekarnika!

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

handopl78

postów: 2

22.10.2011 15:30

CYTUJ

sabi33 napisał(a) 31.08.2011 13:19:
W opisie nie mam mowy o brązowym cukrze, w ogóle nie jest powiedziane jaki cukier musi być użyty( kwestia gustu). A co do sprawy sera to nie każdy przepis na suflet zawiera go w sobie. Jak dla mnie przepis całkiem fajny i dosyć łatwy.
Zgadzam sie z Tobą

#sabi33

31.08.2011 13:19


bydgoszcz

CYTUJ

W opisie nie mam mowy o brązowym cukrze, w ogóle nie jest powiedziane jaki cukier musi być użyty( kwestia gustu). A co do sprawy sera to nie każdy przepis na suflet zawiera go w sobie. Jak dla mnie przepis całkiem fajny i dosyć łatwy.

#masmonia

11.07.2011 11:08


gdańsk

CYTUJ

hmmm a gdzie tu jest mąka i ser?????????????? ogólnie te skladniki to chyba od innego przepisu....poza tym na filmie nie widać brązowego cukru tylko zwykły, w opisie inne składniki, i jak cos z tego zrobic?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.