Suflet serowy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet serowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 jajek

200ml mleka

100g startego sera

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżka mąki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski wrzuć 5 białek, a do drugiej 4 żółtka, jedno żółtko odłóż do lodówki i zużyj do innego dania. W suflecie musi być więcej białek niż żółtek, aby był lżejszy i lepiej urósł. Najpierw przygotuj beszamel. Wlej mleko do rondla i postaw na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia, dodaj łyżkę masła, dopóki masa jest gorąca, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj cztery żółtka i wymieszaj szybko, żeby się nie ścięły. Następnie odstaw na bok i ubij białka na sztywną pianę, do miski dodaj szczyptę soli. Do ubitych białek dodaj starty ser i wymieszaj delikatnie szpatułką, aby nie opadły. Nie dodawaj sera do żółtek ponieważ całość zamieni się w kleistą maź i suflet się nie uda. Następnie przełóż białka z serem do sosu i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj foremki na suflet masłem i napełnij do ¾ wysokości masą, pamiętaj że suflet wyrośnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia, bo suflet nie urośnie. Podawaj zaraz po upieczeniu.

powrót

Podobne przepisy

Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.