Suflet serowy z porem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Suflet serowy z porem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g masła + odrobina do posmarowania foremek

1 duży por

drobno posiekany (tylko biała część)

60 g mąki

325 ml ciepłego mleka

4 jajka

żółtka oddzielone od białek

100 g pokruszonego sera wensleydale (lub cheddar)

250 ml śmietany kremówki

starty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremki masłem.
W rondlu na średnim/małym ogniu rozgrzej masło i duś pora 3-5 minut, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, zamieszaj i gotuj 1-2 minuty, aż por się zrumieni. Powoli, mieszając, wlej mleko i gotuj, nadal mieszając, na wolnym ogniu, póki nie zgęstnieje. Ostudź. Dodaj żółtka i dopraw solą morską oraz mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wmieszaj pokruszony cheddar. Ubij białka na sztywno i za pomocą metalowej łyżki stopniowo i delikatnie wmieszaj. Wyłóż miksturę do foremek. Wstaw foremki do brytfanny i wlej do niej wrzącą wodę, aż dosięgnie do połowy wysokości foremek.
Piecz w piekarniku 15-20 minut, aż suflety staną się puszyste i rumiane. Wyjmij foremki z brytfanny i ostudź. Delikatnie wyłóż suflety z foremek do żaroodpornych naczynek. (Na tym etapie możesz wstawić suflety do lodówki.) Dodaj odrobinę śmietany. W każdym naczynku powinno być pół centymetra śmietany. Posyp parmezanem i wstaw znów do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i suflety staną się rumiane.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.