Suflet sernikowy

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Suflet sernikowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bazyliowa granita:

150 g drobnego cukru

45 g posiekanych liści bazylii

150 ml wina Sauternes



Suflet:

10 żółtek

40 g drobnego cukru

250 ml mleka

250 g miękkiego twarogu

2 laski wanilii rozcięte wzdłuż na połowy

60 g zwykłej mąki

75 g miękkiego masła



Owoce:

200 g świeżych malin

100 g drobnego cukru

kilka garści mieszanych owoców jagodowych: jeżyn, czarnych porzeczek, truskawek



bardzo miękkie masło do wysmarowania kokilek

5-7 białek, około 150 g, o temperaturze pokojowej

150 g drobnego cukru i trochę do wysypania kokilek

cukier puder, do oprószenia



Przygotowanie:

Bazyliowa granita: zrób zapas prostego syropu gotując cukier w 300 ml wody, aż zgęstnieje. Odstaw go, żeby ostygł, odmierz 200 ml syropu (resztę zachowaj na inną okazję), a następnie zmiksuj z bazylią i winem Sauternes. Przecedź przez sitko i przelej do pojemnika na mrożonki. Wstaw go do zamrażarki, mieszając granitę widelcem co 2 godziny – dzięki temu będzie luźna i sypka.



Utrzyj żółtka z cukrem i odstaw na bok. Podgrzej w rondlu mleko z twarogiem. Mieszaj stale trzepaczką, aż masa będzie gładka, a następnie dodaj i nasionka, i puste laski wanilii. W misce zmiksuj mąkę z masłem na gładką pastę zwaną beurre manière. Dodaj ją do serowej mieszaniny, ciągle intensywnie mieszając, żeby nie było grudek i ponownie zagotuj na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia.



Dodaj żółtka z cukrem do sufletowej mieszaniny. Ponownie wszystko podgrzej, stale mieszając przez 2 minuty. Posmaruj wnętrza czterech kokilek o poj. 150 ml bardzo miękkim masłem i wstaw do lodówki, by stężało. Wyjmij kokilki i natłuść ponownie. Wysyp je drobnym cukrem, wytrząsając nadmiar, a następnie odstaw naczynia na bok. Nagrzej piekarnik do 210oC/190oC z termoobiegiem.



Ubij 150 g białek na sztywną pianę, dodając pod koniec drobny cukier. Nałóż 4 czubate łyżki ciasta na suflet do małej miski, dodaj około 1 łyżki piany z białek i wymieszaj. Delikatnie wmieszaj jeszcze jedną łyżkę piany.



Nałóż ciasto do kokilek i postukaj nimi o blat, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz około 8 minut. Pięknie wyrośnięte suflety oprósz cukrem pudrem i od razu podaj, z kieliszkiem granity i owocami (owoce można podgrzać z cukrem i ostudzić przed podaniem albo wymieszać z cukrem i podać do sufletów, gdy puszczą sok).

powrót

Podobne przepisy

Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.