Janella  Purcell

Suflet rabarbarowo-jabłkowy


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflet rabarbarowo-jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łodygi rabarbaru

jabłka

150 g miałkiego cukru

4 białka

30 g masła

100 g masła

75 g brązowego cukru

75 g mąki

szczypta proszku do pieczenia

szczypta suszonego imbiru

50 g płatków owsianych

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy jabłka i rabarbar puszczą sok, zwiększyć płomień. Gotować przez 15 minut. Ostudzić. Przygotować kruszonkę łącząc masło, mąkę i pozostałe suche składniki. Przełożyć na blachę. Piec przez 6 minut, aż nabierze złocistego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać cukrem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 1/3 piany przełożyć do masy owocowej. Wymieszać. Następnie dodać resztę piany. Przełożyć masę do formy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.