Gary  Rhodes

Suflet pomarańczowy z grand manier


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet pomarańczowy z grand manier
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Suflet

8 łyżek kremu cukierniczego lub gotowego sosu waniliowego z puszki

sok i skórka z 2 pomarańczy

6 – 7 białek

50 g cukru

masło, cukier puder



Sos pomarańczowy

100 g cukru

150 ml wody

1 pomarańcza

150 ml soku pomarańczowego

2 – 3 łyżki Grand Marnier



Przygotowanie

Przygotować sos pomarańczowy: zagotować w rondlu wodę z cukrem. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę 1 cm. Dorzucić do syropu, wlać sok pomarańczowy i Grand Marnier, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przelać do sosjerki.



Suflet: sok z pomarańczy wlać do rondla i gotować, aż zostaną 3 – 4 łyżki płynu. Odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować foremki masłem i oprószyć cukrem pudrem. W misce wymieszać krem cukierniczy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, skórką i Grand Marnier. W osobnej misce ubić białka z cukrem na dosyć sztywną pianę. Dodać 1 łyżkę piany do bazy na suflet i wymieszać. Przełożyć resztę piany i wymieszać delikatnie ruchem od dołu. Rozłożyć masę na suflet do foremek, wyrównać wierzch i przesunąć nożykiem wokół krawędzi. Postawić foremki na blasze i wstawić na dolną półkę piekarnika. Piec 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i ostrożnie postawić na talerzykach. Naciąć wierzch, wlać nieco sosu pomarańczowego i podać z resztą sosu w sosjerce.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.