Tomasz Jakubiak

Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 4715

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał

6 żółtek

5 białek

3 łyżki cukru

drobno posiekana ostra papryczka

laska wanilii

odrobina pieprzu i soli

łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej

masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Pozostałe składniki:

0,5 l śmietanki 36%

2 łyżki mascarpone

2 szczypty cynamonu

2 łyżki cukru brązowego

odrobina soli

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

02.08.2012 00:08

CYTUJ

Aaaaach.Slinka cieknie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.