Suflet czekoladowy

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml mleka

30 g cukru

20 g czekolady albo 30 g kakao

laska wanilii albo ekstrakt waniliowy

40 g mąki

40 g masła

2 jajka

 

 

Przygotowanie:


Połamaną na kawałki czekoladę albo kakao dodać do mleka. Foremki do sufletu natłuścić masłem i wysypać cukrem. Podgrzać mleko z wanilią. Dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim zasmażkę. Gotować przez 5 minut mieszając, żeby nie robił się kożuch. Schłodzić i pojedynczo dodawać żółtka, następnie podgrzać w kąpieli wodnej. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Połączyć ją z przygotowanym sosem. Przelać masę do foremek napełniając je w ¾. Piec w temperaturze 175-180°C przez 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.