Suflet czekoladowy z wędzoną solą i słodkim pesto

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Suflet czekoladowy z wędzoną solą i słodkim pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

słodkie pesto:

¼ szklanki mielonych migdałów

½ szklanki wody

½ szklanki cukru trzcinowego

¾ szklanki listków świeżej mięty



suflety czekoladowe:

¾ szklanki dobrej ciemnej czekolady, posiekanej

3 żółtka

3 łyżki cukru trzcinowego

100 g masła

½ łyżki wędzonej soli morskiej

6 białek

½ szklanki drobnego cukru

½ łyżeczki białego octu winnego

2 łyżeczki masła i drobny cukier do natłuszczenia i wysypania kokilek



Przygotowanie:

Przygotowujemy słodkie pesto: prażymy migdały na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż się zezłocą, przesypujemy do miski i odstawiamy na bok. Stawiamy rondelek na średnim ogniu, wlewamy do niego wodę i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby syrop całkowicie ostygł. W naczyniu malaksera miksujemy pulsacyjnie świeżą miętę z uprażonymi migdałami na granulowaną masę i wlewamy przez kominek ¼ szklanki syropu. Rozgrzewamy piekarnik do 190˚C. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej na średnim ogniu i odstawiamy na 10 minut, żeby przestygła. W średniej misce ucieramy żółtka z cukrem trzcinowym i wędzoną solą. Mieszamy czekoladę z utartymi żółtkami. Ubijamy białka z białym octem winnym na dość sztywną pianę. Dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Delikatnie mieszamy ją z czekoladą w kilku porcjach, tak by nie uszło z niej za dużo powietrza. Smarujemy masłem 4 kokilki, oprószamy drobnym cukrem i wytrząsamy nadmiar. Napełniamy kokilki czekoladową masą centymetr poniżej krawędzi. Ustawiamy kokilki w blasze do pieczenia i pieczemy dokładnie 16 minut. Układamy suflety na talerzykach i dekorujemy każdy łyżką słodkiego pesto.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.