Marieta  Marecka

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody

odsłon: 3450

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jaja

100 g czekolady (np. 50 g mlecznej, 50 g gorzkiej im lepszej jakości czekolada, tym lepiej)

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

ok. 50 g masła

2 łyżki cukru pudru

Lody bananowe

1 banan zamrożony (obrany wcześniej, owinięty w folię spożywczą i mrożony przez ok.12 h)

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, cukru)

2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.