Martha Stewart

Suflet cytrynowy


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Suflet cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki masła, dodatkowo do kokilek

½ szklanki cukru pudru, dodatkowo do kokilek

8 dużych żółtek i 10 białek, w temperaturze pokojowej

2 łyżki mąki

¼ szklanki i 2 łyżki świeżego soku z cytryny (z 2 cytryn) oraz 2 łyżki startej skórki z cytryny

1 szklanka tłustego mleka

 

Dekoracja:

cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj masłem kokilki o pojemności 340 gramów, a następnie posyp je cukrem pudem. Wymieszaj żółtka, mąkę, skórkę z cytryny i 2 łyżki cukru pudru.

W małym rondlu zagotuj mleko. Powoli wlej je do mieszanki z żółtkami, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelej wszystko z powrotem do rondla i mieszaj, aż mikstura będzie miała konsystencję budyniu, około 1-2 minut. Przecedź przez sito, a potem dodaj masło i sok z cytryny.

Ubij białka. Stopniowo dodawaj do nich ¼ szklanki i 2 łyżki cukru i ubijaj, aż zrobi się sztywna piana. Dodaj ⅓ białek do mieszanki z żółtkami. Potem delikatnie wmieszaj pozostałe białka przy pomocy gumowej łopatki.

Wypełnij mieszanką kokilki i wygładź wierzch. Przejedź kciukiem dookoła kokilek i usuń z brzegów ciasto.

Piecz do momentu, aż suflety wyrosną i zrobią się złociste, około 16 minut.

Posyp cukrem pudrem i serwuj natychmiast, zanim suflety opadną.

Porady:
Aby zrobić ten przepis tak jak w programie „Marta piecze”, użyj kokilek o pojemności 280 gramów. Miksturę z żółtkami ubijaj przez 3-4 minuty i podawaj z ciepłym sosem malinowym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ciasteczka Phoebe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.