Suchar z jagnięciną

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Suchar z jagnięciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

suchar:

250 g mąki pszennej razowej

100 g mąki żytniej

150 g mąki chlebowej

2 g drożdży instant

10 g soli

340 ml wody

oliwa do posmarowania blatu i miski, mąka do podsypania



jagnięcina:

1 gałązka rozmarynu

3 ząbki czosnku

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka oliwy

4 kotlety jagnięce bez kości (z udźca)

2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu



sos:

3 łyżki crème fraîche

sok z ½ cytryny

1 czubata łyżeczka angielskiej musztardy w proszku



sałatka:

150 g rukwii wodnej

175 g zielonej fasolki szparagowej

8 dymek

12 rzodkiewek



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże i sól. Wlewamy 255 ml wody i mieszamy składniki rękami, stopniowo dodając resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny lub nawet na całą noc. Marynujemy jagnięcinę: listki rozmarynu siekamy, czosnek obieramy i siekamy, wrzucamy oba składniki do miski, dodajemy skórkę otartą z cytryny, wlewamy oliwę. Wrzucamy kotlety i mieszamy rękami, by mięso się dobrze obtoczyło w marynacie. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 3 godziny lub nawet na całą noc. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy w prostokąt i rozpłaszczamy palcami. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto specjalnym radełkiem lub widelcem, zostawiając brzeg nienakłuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5-1 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i na 30 minut odkładamy na kratkę do ostygnięcia. Przygotowujemy składniki sałatki: fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą, osączamy. Rukiew myjemy i osuszamy. Dymkę i rzodkiewki kroimy na plasterki. Ucieramy czerwony pieprz w moździerzu. Wyjmujemy kotlety z marynaty, doprawiamy pokruszonym pieprzem i solą. Kładziemy na gorącej płycie grillowej i smażymy 10 minut, potem odwracamy i smażymy z drugiej strony tak, by mięso pozostało lekko różowe w środku. Zdejmujemy z płyty i odkładamy na kilka minut. Rozsypujemy na sucharze warstwę rukwii, dokładamy fasolkę, posypujemy dymką i rzodkiewką. Kroimy mięso ukośnie na plastry, rozkładamy na sałatce, całość polewamy sokami, które wypłynęły z mięsa. Mieszamy składniki sosu w miseczce, polewamy mięso i sałatkę. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.