Sophie Grigson

Succotash


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Succotash
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kolby kukurydzy cukrowej

30 g masła

4 dymki

posiekane

2 łyżki wody

200 g fasolki flażoletki ugotowanej albo odsączonej z puszki

5 łyżek śmietany kremówki

sok z ½ cytryny

sól i świeżo mielony pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem zetnij nasiona kukurydzy prosto do rondla. Dokładnie oskrob kolbę, żeby pozyskać cenne soki. Dodaj masło, dymkę, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki wody. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj fasolę oraz śmietanę i gotuj bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny, zamieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony kalafior
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Warzywne chili i sałata z awokado
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.