Marieta  Marecka

Studencka zapiekanka z makaronem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Studencka zapiekanka z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

250 g suchego makaronu

500 g mięsa mielonego

4 pomidory

1 cukinia

½ puszki kukurydzy

0,5 kg pieczarek

250 ml mleka

ok. 3 łyżki mąki

4 łyżki masła

3 gałązki świeżego tymianku

2 cebule

3 ząbki czosnku

listek laurowy

ok. 50 g startego, żółtego sera

gałka muszkatołowa

ostra papryka mielona

Sól, pieprz

olej

bułka tarta

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, choć krócej, żeby był bardzo al dente, i tak dopiecze nam się z sosem i dodatkami. 1,5 cebuli kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Przesmażamy na oleju w rondelku. Ściągamy i na tej samej patelni smażymy mięso, doprawiając solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cukinię krótko przesmażamy, ściągamy dodajemy do cebuli. Przesmażamy na maśle pieczarki, przekładamy do warzyw. Łączymy mięso z warzywami i obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Przygotowujemy sos. Mleko, wraz z 0,5 cebuli, listkiem laurowym i gałązką tymianku podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, posypujemy mąką i robimy zasmażkę. Podlewamy ciepłym mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Przecedzamy przez sito. Formę żaroodporną smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy warstwę ugotowanego makaronu, warstwę mięsa, startego sera i sosu beszamel. Układamy tak aż do wykończenia składników pamiętając, żeby przedostatnią warstwę przesypać kukurydzą. Ostatnią warstwą ma być makaron polany sosem beszamel. Całość oprószamy mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

POLA1966

postów: 4

21.10.2016 00:03

CYTUJ

bardzo smaczna zapiekanka ,troczę pracochłonna ,ale mojej rodzince bardzo smakowała\

czekoladka;*

postów: 1

02.02.2014 12:41

CYTUJ

tutaj nie ma nic o gałce muszkatołowej :)a w składnikach jest...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.