Marieta  Marecka

Studencka zapiekanka z makaronem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Studencka zapiekanka z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

250 g suchego makaronu

500 g mięsa mielonego

4 pomidory

1 cukinia

½ puszki kukurydzy

0,5 kg pieczarek

250 ml mleka

ok. 3 łyżki mąki

4 łyżki masła

3 gałązki świeżego tymianku

2 cebule

3 ząbki czosnku

listek laurowy

ok. 50 g startego, żółtego sera

gałka muszkatołowa

ostra papryka mielona

Sól, pieprz

olej

bułka tarta

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, choć krócej, żeby był bardzo al dente, i tak dopiecze nam się z sosem i dodatkami. 1,5 cebuli kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Przesmażamy na oleju w rondelku. Ściągamy i na tej samej patelni smażymy mięso, doprawiając solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cukinię krótko przesmażamy, ściągamy dodajemy do cebuli. Przesmażamy na maśle pieczarki, przekładamy do warzyw. Łączymy mięso z warzywami i obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Przygotowujemy sos. Mleko, wraz z 0,5 cebuli, listkiem laurowym i gałązką tymianku podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, posypujemy mąką i robimy zasmażkę. Podlewamy ciepłym mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Przecedzamy przez sito. Formę żaroodporną smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy warstwę ugotowanego makaronu, warstwę mięsa, startego sera i sosu beszamel. Układamy tak aż do wykończenia składników pamiętając, żeby przedostatnią warstwę przesypać kukurydzą. Ostatnią warstwą ma być makaron polany sosem beszamel. Całość oprószamy mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

POLA1966

postów: 4

21.10.2016 00:03

CYTUJ

bardzo smaczna zapiekanka ,troczę pracochłonna ,ale mojej rodzince bardzo smakowała\

czekoladka;*

postów: 1

02.02.2014 12:41

CYTUJ

tutaj nie ma nic o gałce muszkatołowej :)a w składnikach jest...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.