Strudel z wiśniami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Strudel z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g świeżych wiśni bez pestek

60 g cukru pudru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

8 płatów ciasta filo

100 g mielonych migdałów

150 g świeżej ricotty

75 g stopionego masła



Przygotowanie:

Wiśnie zasypać 1 łyżką cukru pudru i skrobią. Odstawić na 30 minut i co jakiś czas mieszać.

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Wymieszać mielone migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem.

Rozgrzać w piekarniku blachę do pieczenia.

Płat filo położyć na papierze do pieczenia i posmarować stopionym masłem. Posypać 1-2 łyżkami migdałów z cukrem. Tak samo przygotować pozostałe płaty ciasta układając je jeden na drugim. Rozprowadzić na nich ricottę zostawiając 5-centymetrowy margines. Na serze rozłożyć wiśnie. Zwinąć ciasto formując strudel. Ułożyć go na papierze łączeniem w dół i przenieść na blachę. Piec 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.