Anna Olson

Strudel z nadzieniem gruszkowo-żurawinowym


Przepis z programu Na słodko Gruszki (odc.30)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Strudel z nadzieniem gruszkowo-żurawinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 ¼ szklanki (300ml) ciepłej wody

1/3 szklanki (75g) masła

½ szklanki plus 2 łyżki (140g) cukru

4 szklanki (560g) mąki chlebowej (typ 750)

¼ łyżeczki (1,25 ml) soli

kilka kropli ekstraktu waniliowego



Dodatkowo do zwijania

¼ szklanki (55g) masła

½ szklanki (60g) bułki tartej

1 jajko rozmącone z 2 łyżkami (30ml) zimnej wody

drobny cukier trzcinowy



Nadzienie

4 gruszki

1 szklanka żurawin

2/3 szklanki (150g) cukru

3 łyżki (25g) mąki

½ łyżeczki (2,5ml) cynamonu

¼ łyżeczki (1,25ml) startej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki (1,25ml) mielonych goździków

sok i skórka z jednej pomarańczy



Przygotowanie:

Nadzienie:

Gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zmieszać gruszki i żurawiny z cukrem, mąką, przyprawami oraz sokiem i skórką z pomarańczy.



Ciasto:

Masło stopić i ostudzić.

Umieścić składniki na ciasto w malakserze z zamontowanym mieszadłem. Mieszać 2 minuty na małych obrotach. Potem przez 10 minut ze średnią prędkością, ściągając raz czy dwa ciasto z mieszadła/łopatki/haka. Ciasto powinno się ciągnąć. Zawinąć ciasto i pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masło stopić i ostudzić. Rozłożyć na stole obrus lub ściereczkę o wymiarach 100 x 100cm. Oprószyć obrus mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal przezroczyste, wylać na nie masło i rozsmarować dłonią. Następnie posypać równo bułką tartą. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Odciąć nożyczkami grube brzegi ciasta wzdłuż brzegów równoległych do nadzienia. Przy pomocy obrusa unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego końca. Ścisnąć końce rulonu i odciąć grube brzegi ciasta. Z pomocą obrusa delikatnie przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg zwinięcia pod spodem. Jeśli strudel jest większy niż blacha, należy wygiąć go lekko, żeby się zmieścił. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą i posypać brązowym cukrem. Piec 30 minut, do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Podawać na ciepło, pokrojony w plastry.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.